Wpływ zmiany tradycyjnej diety w Japonii i kilku krajach rozwijających

Journal Club 2013.11.03

Wpływ zmiany tradycyjnej diety w Japonii i kilku krajach rozwijających się na zasięg choroby Alzheimera w tych krajach.

W środowisku badaczy zajmujących się chorobą Alzheimera coraz bardziej upowszechnia się pogląd, że dieta i historia odżywiania jednostek i uśredniona dla całej populacji ludzkiej ma znaczenie dla prawdopodobieństwa zachorowania i rozmiaru zachorowań w całej populacji. W bieżącym roku ukazała się publikacja w Journal of Alzheimer?s Disease, której autorem jest William B. Grant, analizująca historyczne tendencje zmiany diety w Japonii i 8-miu krajach rozwijających się w odniesieniu do wzrostu zachorowań na chorobę Alzheimera w tych krajach. Dla Japonii czynnikami silnie korelującymi ze wzrostem zasięgu choroby w populacji mieszkańców były: zwiększone spożycie alkoholu, produktów zwierzęcych, mięsa i wzrost ilości osób palących tytoń (mierzony ilością przypadków raka płuc). Jedynym czynnikiem, który silnie korelował negatywnie było spożycie ryżu. Mniejsze spożycie ryżu (węglowodanów złożonych) sprzyjało wzrostowi zachorowań. Zmiana tendencji żywieniowych miała największy wpływ na zasięg choroby Alzheimera 10-15 lat wcześniej. Podobny okres opóźnienia efektów zmiany diety autor zaobserwował dla pozostałych 8-miu krajów rozwijających się. Dla tych krajów najsilniej korelowało ze wzrostem liczby chorych osób: wzrost spożycia tłuszczów zwierzęcych i zwiększenie kaloryczności posiłków. Najważniejszym wnioskiem z tej publikacji jest stwierdzenie, że to co jemy teraz i co jedliśmy w dosyć odległej przeszłości ma znaczenie dla ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera. W mojej opinii polska dieta zawierająca sporo węglowodanów złożonych  (w postaci ziemniaków, kasz, ryżu, pieczywa) mimo dużego spożycia tłuszczów zwierzęcych wraz ze współdziałaniem innych czynników może powodować tylko średnią w skali światowej zachorowalność na chorobę Alzheimera w naszym kraju.

Dr hab. Dariusz Stępkowski prof. nadzwyczajny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.