Czy producenci żywności są odpowiedzialni za epidemię choroby Alzheimera?
Dariusz Stępkowski
Streszczenie wykładu dla Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
Rzeszów 27 luty 2014
Geograficzne rozlokowanie krajów o największej zachorowalności na chorobę Alzheimera pokrywa się z rozlokowaniem krajów o najwyższych dochodach na głowę mieszkańca a jednocześnie z zasięgiem diety nazywanej ?western diet? typowej dla bogatych krajów Zachodu. To sugeruje znaczny wpływ czynników ryzyka zależnych od dochodu na głowę mieszkańca i wiążącej się z tym diety. W wykładzie poddałem analizie takie czynniki jak skład diety, proporcje między makroskładnikami, mikroskładnikami oraz ilość spożywanej diety i relację tych czynników do funkcjonowania sieci wewnątrz komórkowej, na poziomie pojedynczych komórek oraz na poziomie całego organizmu. Omówiłem wpływ tych czynników na zmiany zdolności do homeostazy komórek i organizmu. Poddałem analizie zmiany żywności współczesnej w stosunku do żywności dawnej. Omówiłem składniki diety jakie nie występowały dawniej oraz problemy skażenia chemicznego i biologicznego żywności. Przedstawiłem wnioski zmierzające do zmian w kierunku lepszej diety i lepszej żywności.